torek, 16. december 2008

Smetišče na avtocesti

Že od same otvoritve pomurske avtoceste se v službo vsak dan vozim po njej. Saj ne, da bi bila pot kaj krajša,  v bistvu je celo kakšen kilometer daljša. Je pa 10 minut hitrejša. V eno smer! In predvsem brez vseh pojav, ki avto uporabljajo le za nedeljsko mašo in enkrat ali dvakrat letno za šoping v Lenti. Tudi tovornjakarji se večinoma držijo omejitve in uporabljajo desni pas. Pomanjkljive cestne oznake me na tej relaciji ne motijo. Itak bi lahko celotno pot prevozil miže. Večje probleme verjetno povzročajo vikend turistom, ki se vsake toliko ustavijo na napačnem zaviralnem pasu.

Da ta cesta nima odstavnih pasov, je znano že vsakomur. Tudi počivališč manjka na njej. Čeprav z odprtjem avtoceste prepoved vožnje ob vikendih za tovornjake ne velja več, se še vedno veliko šoferjev odloči prespati ter pot nadaljevati naslednji dan. Edino mesto, kjer je to dovoljeno, je počivališče pri izvozu za Mursko Soboto, ki pa sprejme le po 50 tovornjakov (ti na tej avtocesti prevladujejo) na vsaki strani ceste. Vsi ostali so prisiljeni za postanek uporabiti odstavne niše, ki so na tej cesti posejane na vsakih nekaj kilometrov ali uvoz in izvoz na že omenjeno parkirišče. Tako se ob vikendih na kilometerskem uvozu in izvozu na parkirišče sparkira še dodatnih 50 tovornjakov, ki pa resnici na ljubo prometa ne ovirajo preveč. Vsi ti kršitelji tako tvegajo kazen in po podatkih policije jih 50 do 70 tedensko tudi oglobijo. Še več jih verjetno parkiranje na črno "prespi" brez globe.

Projekti za širitev postajališča z 90 dodatnimi parkirnimi mesti na vsaki strani so sicer že izdelani. Predviden začetek gradnje naj bi bil nekje v naslednjem letu, o točnem datumu pa DARS še ne želi govoriti.

Vsi ti tovornjaki in njihovi lastniki pa s seboj pripeljejo zajetno količino smeti. Ob uradnih parkirnih mestih je DARS sicer postavil par košev, katerih velikost pa je v primerjavi s številom in velikostjo tovornjakov z eno besedo smešna. Tako je v ponedeljek zjutraj vsak koš dobesedno zasipan s smetmi. Še huje je na uvozu in izvozu, kjer ni postavljenega niti enega samega koša. Šoferji seveda veselo dajejo zgled drug drugemu in smeti, ki jih s sabo vozijo verjetno že iz Španije, na drugi strani ceste pa iz Ukrajine, veselo zabrišejo skozi vrata in okna svoje makine! Le kdo jih bo nosil v kilometer oddaljen prepoln koš? Tako tam lepo nastaja pravo smetišče. Lep sprejem vseh popotnikov, ki se ustavijo na edinem počivališču v neokrnjeni prekmurski naravi! Ko zraven prismrdi še vonj iz bližnje farme, pa je idila res popolna!

Smetišče na avtocesti - s tem ne mislim policijskega avtomobila :)

Očitno pa te smeti nikogar ne motijo. Krokarjem (ali črnim vranam, ne spoznam se ravno na ptice) so v čisto veselje! Zastonj zajtrk, kosilo in večerja, pa še kakšna malica vmes. Tako se vsak dan v službo in iz nje vozim po smetišču, dokler se DARS-ovi delavci ne zmigajo in smeti poberejo. Ampak to se dogaja mogoče enkrat na dva tedna!

Ni mi jasno, zakaj DARS ne postavi košev za smeti ali še raje kontejnerjev, če so že šoferji takšni nemarneži?

Tudi policaji bi lahko spisali kakšno globo za onesnaževanje okolja. Nenazadnje je odmetavanje kakršnih koli odpadkov ali drugih predmetov prepovedano in naj bi bilo tudi sankcionirano. Zagrožena kazen za posameznike je 250 evrov, za pravno osebo ali samostojnega podjetnika pa 2.500 evrov. Za ta denar pa verjamem, da bi marsikdo premaknil svojo rit in smeti odnesel v koš. Očitno še noben ni plačal kakšne kazni, saj se onesnaževanje še kar naprej dogaja. Vesel bom, če se motim!

Verjamem, da tudi občini Murska Sobota smetišče neposredno pred samim mestom ni v ponos. Pa vendar se zdi, da na vzdrževalca cest ne pritisne dovolj, ali pa sploh ne, da bi se ta zmigal in stanje uredil.

Če DARS, policija in občina v zvezi s tem še naprej ne mislijo ukrepati sami od sebe, naj me vrag, da se bom en vikend postavil tja s kamero in lepo po vrsti vsakega prasca prijavil. Pa še kakšnega kolega moram najti za izvedbo ideje. Baje pri prijavi potrebujem še tretjo osebo za potrditev. Se mogoče kdo iz omenjenih institucij prostovoljno javi ali me celo prehiti?

Povezane objave:



Ni komentarjev:

Objavite komentar