torek, 9. december 2008

40 let računalniške miške?

Prva miškaDanes je mnogo časopisov objavilo novico o 40 letnici računalniške miške, ki je bila prvič predstavljena širši javnosti na današnji dan leta 1968. 

Kot v mnogih podobnih primerih je seveda težko izpostaviti točen datum iznajdbe. Redki so namreč primeri, ko nekdo reče: "Eureka!" ter v isti sapi izdela revolucionarno stvar. Tudi v primeru računalniške miške se je vse skupaj začelo že mnogo pred predstavitvijo izdelka širši javnosti. 

Računalniško miško je že leta 1964 izdelal Douglas Engelbart (idejo zanjo pa je razvijal vse od leta 1961), raziskovalec na inštitutu Stanford Research iz Kalifornije. Mala lesena škatlica s kolesci (kroglice in optika so prišli na vrsto pozneje), kablom in enim gumbkom je bila le delček (stranski produkt) mnogo večjega projekta, na katerem je Douglas Engelbart takrat delal. V začetku sploh še ni nosila današnjega imena. Ime miška ji je dal Bill English šele leta 1965 v svojem delu "Computer-Aided Display Control". Po nekaterih podatkih naj bi Bill English sodeloval tudi pri iznajdbi miške, po drugih naj bi jo le sestavil.

Nesporno pa je Bill English leta 1972 miški zamenjal kolesca s kroglico. Tako smo dobili še do nedavnega zelo razširjene miške. Bill je takrat že delal za znameniti Xeroxov PARC, ki ima zasluge za mnoge pomembne izume s področja računalništva. Poleg omenjene miške je tako v njihovih okvirih nastal tudi prvi grafični uporabniški vmesnik z okni in ikonami, WYSIWYG urejevalnik besedila, predhodnik PostScripta in PDF zapisa, omrežje Ethernet, objektno orientirano programiranje in laserski tiskalnik. Večino omenjenih izumov so nato združili v računalniku Xerox Alto že davnega leta 1973! Na žalost pa Xerox vseh svojih pomembnih izumov ni znal tudi vnovčiti.

Zelo podobno napravo Billovi miški s kroglico pa so že davnega leta 1952 izumili Tom Cranston, Fred Longstaff in Kenyon Taylor iz kanadske Kraljeve vojne mornarice (Royal Canadian Navy) v okviru projekta DATAR. Nasprotno od miške je bila naprava obrnjena na glavo in je imela "kroglico" na zgornji strani. "Kroglica" je bila v bistvu kar krogla za bowling! Danes tako napravo imenujemo sledilna kroglica (angl. trackball). Izdelane naprave niso nikoli patentirali, saj je bila del zaupnega vojaškega projekta.

Sledilna kroglica DATAR

Nasprotno pa je Engelbart svojo miško patentiral, vendar z licenčnino ni obogatel. Izum miške je bil namreč mnogo pred svojim časom. Tako je njegov patent že prenehal veljati še preden so miške sploh prišle v množično uporabo. 

Zgodovina Logitech mišk Računalniške miške so medtem povsem preplavile svet. Samo največji izdelovalec - Logitech naj bi jih v 23-ih letih izdelal čez milijardo! Vmes so postale vitkejše, dobile so številne gumbe, kroglice zamenjale z LED diodami, osnovne značilnosti pa so še po več kot 40-ih letih ostale enake.

Čeprav jim nekateri napovedujejo skorajšnji zaton, bodo najverjetneje še nekaj časa ostale med nami. Še na dolga leta!

Povezave:

Povezane objave:



Ni komentarjev:

Objavite komentar