petek, 12. december 2008

Monopolist Dedek Mraz in tajkun Božiček

Naj me vrag, če se spomnim, da bi kot otrok "moral" en mesec čakati na Dedka Mraza. Tudi pisal mu nikdar nisem. Ponavadi me je kar mama kakšna dva ali tri dni pred novim letom spomnila in kar sama prenesla želje takrat še monopolistu Dedku Mrazu - Božiček se takrat še rodil ni, kaj šele, da bi mu delal konkurenco. Včasih je bilo potrebno povedati še par rezervnih želj. Pa to ni pomenilo, da bo Dedek Mraz prinesel vsa darila s seznama, ampak da bo v svoji torbi našel eno, ki približno ustreza željam.

Spomnim se tudi, da sem tista dva, tri dni Dedka Mraza čakal bolj, kot Murina delavka danes čaka plačo. Včasih se je izkazal, in prinesel najdražjo in prvo stvar s seznama žalja. Včasih pa tudi ne. Kdo bi mu pri njegovi starosti zameril.

Da imajo od konkurence korist predvsem potrošniki - v tem primeru otroci, se je izkazalo s prihodom Božička. Dedek Mraz se ni kar takoj pustil pregnati in se je podal v boj z mlajšim povzpetnikom (danes bi mu verjetno rekli tajkun). Sicer ga takrat oblast že par let ni več podpirala. Dodatne težave v boju mu je povzročala tudi podpora cerkve njegovemu konkurentu. Vseeno pa je z vedno večjimi in dražjimi darili - enako je počel tudi Božiček - nekako uspel držati stik s konkurentom. Nato sta začela prinašati kar vsa darila s spiska in ne več samo enega! Vmes sta začela pobirati želje prek pošte. Baje pa imata oba tudi email naslov. Otroci so seveda njuno tekmovalnost veselo izkoriščali in tako danes vsak otrok pošlje čimdaljše pismo kar obema!

Nekoč je imel Dedek Mraz za nakupe na razpolago samo lokalni market ali blagovnico, kvečjemu še kakšnega kolega švercerja. Kupovanja čez mejo in švercanja robe si sam ni mogel privoščiti, saj bi ne glede na dobre odnose z zdaj že pokojnim Titom lahko pristal na kakšnem Golem otoku. Zaraščen in kosmat Dedek pa si na stara leta Golega otoka seveda ni niti najmanj želel. Še manj si je želel na tak način izgubiti boj z vse bolj agresivnim Božičkom. Pa tudi, kdo bi ta čas otrokom talal darila?

Danes se oba z Božičkom poslužujeta nakupov v raznih trgovskih centrih in BTC-jih, pa tudi nakupov na internetu. In iz teh zna biti dostava res malce daljša od blagovne menjave pri lokalnem švercerju. Sploh, če je internetna trgovina v tujini! Najbrž se tega zavedajo tudi trgovci in zato poslušamo prednovoletne reklame že od oktobra naprej. Otroke je nekako treba spomniti, da morajo zaradi daljših nabavnih rokov pismo z željami oddati kmalu po začetku šolskega leta. Kaj bi bilo, če bi mame pozabile in po stari navadi otroke spomnile na to le nekaj dni pred novim letom? Otroci bi ostali brez daril, ker Dedek Mraz in Božiček ne bi mogla dovolj hitro nabaviti raznih playstationov, xboxov in wiijev!

Seveda potem po mescih pričakovanja otroci celo pozabijo, kaj vse so v pismu zahtevali od enega in kaj vse od drugega. Pa jim niti ne zamerim. Kdo se pa lahko spomni, kaj vse je nakracal na list papirja pred dvema mescema in kateremu je kaj poslal?

Da ni izgubil boj z Božičkom, gre zasluga predvsem otrokom, ki se Dedka Mraza vsako leto znova spomnijo. So pa medtem že skoraj povsem pozabili na njegovo boljšo polovico. Nekateri celo mislijo, da je umrla. Babica Zima žal ni razumela, da te imajo otroci in trgovci rajši, če prineseš bogata darila!

Za konec pa še ena na to temo - Slon in Sadež: Božiček vs. Dedek mraz

Ko v decembru stisne mrzla klima, ko se v naše kraje prikrade zima, ko je otrokom in starejšim že huda sila, se ve kdo takrat vam prinese darila. Me kličejo različno od dežele do dežele, poudarjam pa družinsko srečo in splošno veselje. Prinašam vam darila vsakmu kar mu gre, verjetn ste poštekal da mi Božiček je ime. Počak sam mau bom še jst neki povedu, k mi je blo slabo, k sm te nabijat gledu. Sej ne pravm, sej je štosno, sej je dober vic, ampak tist o darilih je treba povedat po pravic. Jst sm tist, k otroke obdaruje. Jst sm tist, k igrače jim kopuje. Poznate me po kučmi, vam znan je moj obraz… eden in edini - Ddedek Mraz. Otroci temu modelu nč ne smete vrjet, je gnil, se ne umiva, skos je pijan al pa zadet. Za ruknt vodko al pa špricar vsak trenutek izkoristi, ne samo da je alkoholik, ampak tudi komunist. Ko gre na stranišče, si ne umije roke, starši ne pustite, da obdaruje vaše otroke. Če hočte, da bi njihove ble dušce še čiste, če nočte iz njih narest preklete antikriste. OK Božiček, zdej si šel pa mal čez rob, pazi, da ne padeš u prerani grob. Otroci, to je laž, kar se tiče alkohola, sploh če reče to tip, k je poln holesterola, Sploh če reče on, k ga sponzorira koka kola. On je simbol seksa, droge, rock & rolla . Otroci, pejte stran, ne verjamite tej spaki,++ lahko, da postanete klerikalni maniaki! Ohoho, a tako, no če se gremo tko grdo, pa brez dlake na jeziku povejmo vsem kaj in kako. Dedek mraz je, dragi malčki, en smrdljiv ruski vohun, za darila izstavi petkrat previsok račun. Če pokvari se igrača, dedek dinarčke ne vrača in ko vozi cele dni iz vzhoda svoje sani, ne vozi s sabo le daril, ampak zajeten kup mamil, ki jih pol tu preprodaja in otroke nam zavaja. Če brez dlake na jeziku bomo zdej govoril, bom naprej reku; “Folk, božiček je debil!” Vsako dejstvo in resnico prec v laž obrne, itak pa vsi vemo, da dela za ta črne. V vseh reklamah, filmih se kaže kukr car, v bistvu pa vemo, da mu gre sam za dnar. In kar se tiče obtožb okrog mamil, vprašte palčke, kdo je pedofil. Ka se ful kregata ta dva stara modela, v bistvu pa ne rečeta, kdo kle zares dela. Tko sori božiček in dedek mraz oprost, ampak palčki imamo tega sranja dost. Tako je življenje, kaj čmo narest, dragi otroci, ne pustite se zmest. Rajš poslušte, kaj uči vas ta oddaja… nič, v kar verjameš, v bistvu ne obstaja.

Povezane objave:



Ni komentarjev:

Objavite komentar