sreda, 3. december 2008

Neuničljive vrečke

SmetiščeRavno danes mi je Bojana pokazala eno rdečo brezplačno čudo, ki še najbolj spominja na kakšen cekar. Ko sem že mislil, da bom moral pobrskati po babičini omari, ker je zadeva prišla nazaj v modo ter da je to nadvse pomembno dejstvo šlo nekako mimo mene, me je pomirila, da je z njenim okusom za modo še vedno vse v najlepšem redu. Da je samo novo brezplačno in "neuničljivo" (to bomo sicer še videli) ter večkrat-uporabno Mercatorjevo eko-vrečko prinesla. Da se je Mercator začel bolj zeleno obnašati in Slovencem podarja ta cekar, ki naj bi ga uporabljali namesto tistih plastičnih reklamnih in šelestečih brezbarvnih vrečk. In da je zadeva eko (ta beseda se poleg predpone "e" danes vse bolj uporablja). "No ja", ji pravim, "saj je plastična - kako lahko to podtaknejo za eko?" Na začetku me sicer prepričuje, da je iz nekakšnega sempozabilime materiala. No, na koncu skupaj ugotoviva, da se odgovor nahaja kar na vrečki, kjer piše, da je narejena iz 30% reciklirane plastike. He he, sem mel prav.

Lepo, da se je Mercator spomnil, da je vseh tistih plastičnih vrečk na tem svetu že itak preveč. Sploh v kakšni afriški državi se to lahko opazi (baje pa ne v Ruandi). Spomnim se potovanja po Tuniziji, kjer te drugačna narava zlahka očara, zadevo pa poleg vsiljivih trgovcev pokvari žalostno destvo, da se 5 km pred vsakim najmanjšim selom po pesku vali kup plastičnih vrečk. Na začetku nas šofer sicer še uspeva presenetiti in nas v osamljene oaze ali vasi pripeljati po taki poti, da jih opaziš šele zadnji trenutek. A kaj, ko smo hitro ugotovili, da po plastičnih vrečkah in ostalem odpadu, ki ga veter nosi naokrog, čez par kilometrov pride tudi kakšna hiša, ki je izvor vsega tega. In se več nismo dali presenetiti!

Se mi pa poraja vprašanje, ali je Mercator res začelo skrbeti za naše okolje? Je plastičen cekar (čeprav večkrat uporaben) dovolj? Ali niso morda le njihovi analitiki izračunali, da ljudje enostavno porabijo preveč njihovih brezplačnih vrečk in se jim enostavno splača "podariti" eko vrečko? Znanka, ki dela na Mercatorjevi blagajni se izven službe večkrat huduje na stranke, ki za "vsak čigumi" vzamejo drugo vrečko. Baje se najdejo tudi take, ki v eni rundi vzamejo po 10 vrečk. Tako niti ni čudno, da Slovenci na leto porabimo in tudi zavržemo od 300 milijonov do 600 milijonov vrečk. In od tega je definitivno tudi velik delež Mercatorjevih brezplačnih.

Če jih res tako skrbi za okolje, zakaj potem niso izdelali papirnate ali platnene vrečke? Tudi ta podarjena je namreč plastična in ne daje ravno občutka, da je razgradljiva. Bo tudi ta razpadala 20 ali celo 500 let, če jo kdo uničeno ali dotrajano odvrže?

Če bi trgovce resnično skrbelo za okolje, bi lahko pritisnili tudi na proizvajalce, da prenehajo s pakiranjem izdelkov v mnogokrat povsem odvečno embalažo. Zakaj za vraga je potrebno zobno pasto dodatno zapakirati v škatlo? Zadnje čase se podobno dogaja tudi s konzervami, jogurti in še mnogimi drugimi izdelki. In zakaj mora biti skoraj vso bio sadje dodatno zapakirano v plastiki in na nekem plastičnem ali kartonskem podstavku? Da o trikrat zapakirani kozmetiki niti ne govorim. Jasno mi je, da danes funkcija embalaže ni več samo ohranjanje in zaščita izdelka, ampak je predvsem vedno glasnejši prodajalec izdelka. Vendar mi je jasno tudi, da bi lahko en velik trgovec, kar Mercator je, "prisilil" izdelovalce k racionalnejši uporabi embalaže.

Pa jih ne! In tudi zato me bodo težko prepričali, da jih skrbi za okolje.

Povezane objave:



2 komentarja:

Agapetos pravi ...

Zame je stvar eko, če je narejena iz naravnih, okolju neškodljivih materialov. Taka "eko" plastična vrečka je samo pesek v oči potrošnikov.

En Kovač pravi ...

Meni zadeva hitro potegne pred oči "greenwashing" in njegovih 6 grehov.

Green·wash (grēn'wŏsh', -wôsh') – verb: the act of misleading consumers regarding the environmental practices of a company or the environmental benefits of a product or service.

Objavite komentar