sreda, 17. december 2008

DARS-ove smeti - 2. del

Včeraj sem v postu opozarjal na smetišče ob počivališču v Murski Soboti. Hkrati sem na DARS poslal tudi "protestno noto", na katero je DARS proti mojim pričakovanjem neverjetno hitro odgovoril. Pohvalno! Moje sporočilo pa je bilo takšno (kopiram iz gmaila):

Pozdravljeni Kot občana občine Murska Sobota in vsakodnevnega uporabnika pomurske avtoceste me zanima, zakaj se na uvozu in izvozu na počivališče v Murski Soboti ne počistijo smeti, ki jih za sabo pustijo nekateri nevestni tovornjakarji? Zelo me namreč moti, da se moram vsak dan do avtoceste prebiti dobesedno preko smetišča. V dokaz, da je tam res smetišče, vam prilagam tudi sliko, ki pa težko prikaže dejansko stanje. Vem, da je odvrženih smeti ogromno in bi jih morali dnevno pobirati, če bi želeli uvoz in izvoz s tega počivališča ohraniti čist. Res pa je tudi, da na celotni dolžini uvoza in izvoza ni niti enega samega koša za smeti, kaj šele kontejnerja. Koši so postavljeni edino na samem parkirišču, vendar so še ti glede na število tovornjakov daleč premajhni ali jih je premalo. Trenutno se smeti pobirajo preveč poredko. Od odprtja pomurskega avtocestnega odseka sem doslej delavce ali pobrane smeti opazil le dvakrat! V pričakovanju odgovora in upajoč na čim hitrejšo rešitev zadeve vas lepo pozdravljam, Robert Kovač Murska Sobota

Tule pa je DARS-ov odgovor:

Spoštovani g. Kovač!   Vaše sporočilo smo posredovali pristojnim za vzdrževanje v ACB Murska Sobota. V nadaljevanju vam pošiljam pojasnilo in odgovor g. Tratarja. Lep pozdrav!   Teja Kržišnik Služba za komuniciranje DARS, Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji, d.d. sedež: Celje, Ulica XIV. divizije 4 izpostava: Ljubljana, Dunajska 7 tel: 01/300 99 20, faks: 01/300 99 33 web: http://www.dars.si   From: TRATAR, Stanislav  Sent: Tuesday, December 16, 2008 10:30 PM To: KRŽIŠNIK Teja Subject: RE: Smetišče na avtocesti Pozdravljeni !   Ugotovitvi g. Kovača ne morem oporekati, saj se tudi sam zavedam, da je celotno stanje (ne samo s smetmi) na priključku Murska Sobota iz dneva v dan bolj nevzdržno. Zaposleni v ACB Murska Sobota pobiramo smeti na omenjeni lokaciji v čim večji možni meri v kolikor imamo pač ljudi na razpolago. Zavedati se je potrebno, da vzdrževanje avtoceste ne pomeni samo pobiranje smeti in da le teh ne pobiramo samo na priključku Murska Sobota, pač pa še na 11 drugih, prav tako pa tovornjakarji (in ostali) odmetavajo smeti ob celotni pomurski avtocesti, posebej še ob cca 200 SOS nišah, katere so iz dneva v dan polne smeti in človeških iztrebkov, ker tovornjakarji tam parkirajo čeprav ne bi smeli. Kot dokaz, da se smeti pobirajo, bi navedel (preverljiv) podatek, da vsak drugi dan podjetje Saubermacher odpelje iz ACB Murska Sobota velik 5 m3 kontejner smeti pobranih z avtoceste in priključkov. Če bi hoteli vsak dan čistiti omenjeno "nelegalno parkirišče"( kljub temu, da bi bilo potrebno), bi potrebovali bistveno več zaposlenih ali pa bi se to poznalo na drugih lokacijah oziroma drugih opravilih. Glede postavitve košev na uvozu in izvozu je zadeva sledeča. Kot sama beseda UVOZ in IZVOZ pove, to ni parkirišče in če bi policija (DARS teh pristojnosti nima) dosledno kaznovala voznike tovornih vozil, ki tam nedovoljeno parkirajo in odmetavajo smeti, bi bila situacija bistveno drugačna.  Nikakor ne želim, da bi vse navedeno izzvenelo kot opravičevanje nas samih, saj tudi mene podobno kot g. Kovača moti takšno neurejeno stanje. Zaradi tega smo začeli prejšnji teden sami v delavnici izdelovati začasne jeklene nosilce za PVC vreče za smeti, katere bomo v kratkem postavili ob celotni dolžini uvoza in izvoza v priključku Murska Sobota. Prav tako bom naročil zaposlenim, da še pogosteje izvajajo čiščenje zgoraj omenjenega področja. Prav tako bom (ponovno) prosil Petrol, kateri je najemnik in vzdrževalec parkirišča, da postavijo tja dodatne kontejnerje, ali pa da pogosteje le te praznijo. Vsi skupaj pa bomo morali tudi še malo potrpeti, saj bo po končani izgradnji počivališča Pince sever in jug, ter obojestranski razširitvi počivališča Murska Sobota v prihodnjem letu, situacija glede "divjega" parkiranja odpadla in s tem v zvezi tudi marsikateri zgoraj navedeni problem.   S spoštovanjem.   Stanislav Tratar

To, da Saubermacher iz ACB-ja (avtocestne baze) vsak drugi dan odpelje en kontejner smeti, se mi sicer zdi v redu. Vendar to še ne zagotavlja čistega počivališča. Moram povedati, da eno belo vrečo smeti gledam na uvozu že od ponedeljka in če bo jutri še na istem mestu, bo njena fotografije krasila ta post.

Drugače upam, da bodo vsaj koši tam postavljeni čim prej. Kakšen teden bom počakal na postavitev teh košev in javim, če je moj mail kaj zalegel. Če ne bo, jih gnjavim še naprej!

Če bodo tovornjakarji tudi pri postavljenih koših še naprej smetili, pa policiji predlagam v ponedeljek zjutraj zaprtje izvoza za vse tovornjake. Izvoz naj odprejo, ko bodo šoferji s počivališča pobrali še zadnjo odvrženo smet. Pa bi jih potem rad videl, ali bi še nadaljevali z odmetavanjem.

Povezane objave:



1 komentar:

En Kovač pravi ...

Obljubljenih fotografij nisem dodajal k temu zapisu, ampak je bela vreča smeti dobila poseben zapis - "DARS-ove smeti - zadnji del?"

Objavite komentar