sreda, 21. januar 2009

9 obveznih programov

Uporabniki pri delu z računalnikom uporabljamo številne programe. Če vas kdo vpraša, katere, mu boste na hitro našteli razne Office, WinZip-e, Internet Explorerje, Firefoxe, Photoshope in podobne. 

Le malokdo bi naštel tudi krajše programčke, ki jih med vsakdanjim delom niti ne opazimo, vendar brez njih ne moremo več. Mnogokrat gre celo za brezplačne programe, ki jih namestimo in če delajo to, kar od njih pričakujemo, čez čas enostavno pozabimo na njih.

Tukaj bom naštel nekaj takih programčkov, ki jih sam vsakodnevno uporabljam pri svojem delu. Vsi so brezplačni in zelo kratki. In nobenega ne bi mogel pogrešati!

Foxit Reader

Odličen nadomestek za Adobe Acrobat Reader. Če vam pri slednjem gre na živce njegova velikost, počasen zagon, nezmožnost dodajanja zapisov v PDF dokument, potem je Foxit Reader rešitev za vas.

Pazite le pri namestitvi, saj je precej nadležen in vsiljuje namestitev dodatnih toolbarov, ki pa jih lahko med namestitvijo preskočite.

CutePDF Writer

Če smo začeli z branjem Adobe PDF dokumentov, je prav, če nadaljujemo z njihovo izdelavo. Adobe svoj pregledovalnik PDF datotek ponuja zastonj (čeprav smo že ugotovili, da obstaja zanj boljši nadomestek), za izdelavo PDF datotek pa ima v svojem arzenalu program Adobe Acrobat (brez dodatka Reader). Ki je sicer odličen program, vendar za občasno rabo predrag. CutePDF Writer sicer ni nadomestilo za Adobe Acrobat, vendar omogoča izdelavo PDF datoteke iz kateregakoli dokumenta! To pa je v večini primerov točno to, kar navaden uporabnik potrebuje. Pogoj je le, da program, v katerem ste dokument izdelali, omogoča tiskanje. CutePDF Writer se namreč namesti kot navidezni tiskalnik. Kar pomeni, da vsak dokument, ki ga "natisnemo" na tak tiskalnik pravzaprav shrani v datoteko. CutePDF Writer je za moje pojme idealen program, deluje brez problemov in točno to, čemur je namenjen!

Obstaja še precej programov, ki delujejo na enak način (recimo PrimoPDF ali PDF995), vendar jih večina v brezplačni različici dodaja k "natisnjenemu" dokumentu ozadje z reklamo, ali so kako drugače okrnjeni. Nekateri pa imajo tudi težave z sičniki in šumniki.

Cam2PC

Pregledovalnik fotografij in filmov. Kar ga loči od drugih so lastnosti, ki jih vsebuje že brezplačna različica. Vključuje osnovno urejanje fotografij (povečave, pomanjšave rotacije brez izgube kvalitete fotografij, pretvorba med različnimi formati, vse tudi na več fotografijah z enim ukazom), prikaz EXIF podatkov in histograma, prenos fotografij in filmov iz fotoaparata (podprti so vsi večji proizvajalci), pri tem lahko nastavite tudi samodejno izdelavo direktorijev glede na datum posnetka, in še in še.

V plačljivi različici pa še precej več.

Seveda tudi v tem primeru obstajajo številni podobni programi, vendar jih Cam2PC prekaša pri prenašanju datotek iz fotoaparatov, pa tudi pregledovalnik je eden boljših.

Image resizer

Microsoftov programček, s katerim lahko vaše fotografije enostavno pomanjšate s klikom na desni gumb (recimo pred prenosom na blog). Nič več in nič manj.

Gadwin PrintScreen

Že ime pove vse - PrintScreen program. Posnetek celotnega ekrana, dela ekrana, okna oz. kontrole ali poljubnega izreza. Možnost samodejnega shranjevanja posnetka v izbran direktorij (program lahko samodejno številči posnetke), tiskanje ali pošiljanje po emailu.

ZipGenius

Program za delo s stisnjenimi datotekami. Podprtih je čez 20 različnih formatov, med njimi recimo tudi CD/DVD ISO image. Omogoča tudi izdelavo slideshow-ov iz fotografij (zapakira jih v EXE datoteko, tako da za pregled ne potrebujete ZipGeniusa), podprta pa je tudi izdelava zaščitenih stisnjenih datotek (CZIP datotek) in to ne za navadnim geslom, ki se ga da precej enostavno obiti, ampak z algoritmi BlowFish, TwoFish ali Rijndael (AES). Zaščitene datoteke je možno pretvoriti tudi v EXE format, tako da za odpakiranje niti ne potrebujete ZipGeniusa.

In nenazadnje, program je brezplačen tudi za komercialno uporabo!

ZipGenius: izdelava slideshowa

Unlocker 

Nepogrešljiv v mnogih primerih, ko vas pri brisanju ali preimenovanju datoteke preseneti opozorilo "Cannot delete file: Access is denied" (ali "The file is in use by another program or user"). Program vam po takem sporočilo lahko samodejno prikaže seznam vseh programov, ki imajo želeno datoteko v uporabi (ji imajo zaklenjeno). Preprosto odklenite datoteko in jo zbrišite. 

Unlocker: brisanje zaklenjenih datotek

TrueCrypt

Kadar imate delo s podatki, ki niso namenjeni vsem, jih je potrebno nekako zaščititi pred neželenimi pogledi. Dobro zaščito datotek nam nudi paket PGP ali že zgoraj omenjeni ZipGenius, vendar lahko z obema datoteke zaščitimo le po potrebi. TrueCrypt pa je trugačen tič. Z njim lahko namreč kreiramo navidezni zaščiteni disk, ki vse podatke zapisane nanj samodejno zašifrira. Na enak način lahko zaščitimo tudi fizični disk ali particijo, celo particijo z operacijskim sistemom (v tem primeru morate pred zagonom računalnika vnesti geslo).

TrueCrypt: zaščita vsebine diska (fizičnega ali navideznega)

Key Launch

Ko vaš Start menu vsebuje dosti (preveč) programov, je med njimi zelo težko izbrati želenega, tudi če jih imate razvrščene po abecedi. Key Launch pa zažene datoteko, katere del imena vpišete v polje za zagon, lahko pa si prednastavite tudi okrajšave za najbolj pogosto uporabljane programe. 

KeyLaunch: hiter in enostaven zagon programov in odpiranje datotek

Podobnih programov obstaja še malo morje (malce poguglajte za recimo "application launcher"), KeyLaunch pač najbolj odgovarja mojemu načinu dela.

Mogoče sem na seznam pozabil dodati kakšen programček, ki si to zasluži. Niti ne trdim, da so to absolutno najboljši programi v svojih kategorijah. Gre le za programčke, ki jih sam uporabljam in bodo mogoče komu koristili.

Povezane objave:



Ni komentarjev:

Objavite komentar