sreda, 25. februar 2009

Hrvati ukradli lipicance

Po propadu slovenske izdaje revije Geo (medtem je prenehala delovati še njena internetna stran) sem začel kupovati in brati hrvaško izdajo. Čeprav mi hrvaščina z vsemi njenimi pravopisnimi spremembami in zadnje čase popularnem "hrvatenju" številnih besed ne dela večjih težav, še vedno žalujem za slovensko izdajo. Ta revija je (bila) edini dostojen nasprotnik National Geographicu, tako kar se tiče strokovnosti člankov, kot fotografije. Ampak očitno lahko pri nas obstane le rumeno sranje ala Lady, Nova in podobno, ki so dovolj dobre le za zbijanje še tisto malo inteligence "senzacij" željnih bralcev.

V januarski številki so ena glavnih tem tudi hrvaške izvorne pasme domačih živali, od buše, slavonsko-sremskega podolca, boškarina in hrvaškega posavca do cigaje in zagorskega purana, vmes pa (sicer v sramežljivo majhnem okvirju) omenijo celo lipicanca! Znano mi je, da si lipicanca poleg Slovencev prisvajajo tako Avstrijci, kot Italijani, da jih tudi Hrvati imajo za svojo izvorno pasmo, pa me je nekoliko presenetilo. Tudi na straneh Hrvaškega živinorejskega centra (Hrvatski stočarski centar), ki je drugače odlična stran s številčnimi informacijami, se lipicanci najdejo med "izvorno pasmino".

Lipicanec (foto: Srdjan Živulovič)

Ker Lipica ne leži ravno blizu Hotize ali za Jorasovo hišo, mi ni jasno, od kod Hrvatom ideja, da je lipicanec njihova izvorna pasma? To je tako, kot da bi dalmatince imeli za avtohtono slovensko pasmo psov! Saj že ime pri obeh daje vedeti, od kje izvirajo.

Razumem, če si nekdo skuša prisvojiti kakšnega izumitelja. Navsezadnje je nekdo lahko rojen v eni državi, pa potem celo življenje dela kje drugod. Lep primer je recimo Nikola Tesla, ki si ga tako lastijo Srbi (po narodnosti je bil Srb), Hrvati (kjer je bil rojen) in Američani (kjer je preživel večino svojega življenja in je imel tudi ameriško državljanstvo), zelo ga pa častijo še Čehi (ki so po njem poimenovali celo svoje prve računalnike) in Romuni.

Nekdo bi Hrvatom (pa tudi Avstrijcem in Italijanom) enkrat za vselej moral prepovedati navajanje lipicancev kot njihove izvorne pasme!  Na žalost pa v Sloveniji, kjer kakšnega lipicanca včasih celo sami ubijemo, verjetno ni nikogar, ki bi to storil. Zdaj se pač prepiramo okrog meje. Verjetno pa bo zaradi "kraje" lipicancev proti Hrvatom prej protestiral kdo v Avstriji ali Italiji.

Povezane objave:



Ni komentarjev:

Objavite komentar