sobota, 14. februar 2009

Smetarska mafija in slovenski Neapelj

Zadnje dni časopisne stolpce in televizijska poročila polnijo novice o "odkritju" nelegalnega odlagališča odpadkov v Kopru. Šlo naj bi za ostanek odlagališča, ki naj bi bilo urejeno že skoraj 10 let. Zanj so takrat vedele tudi ustrezne inšpekcijske službe, ki naj bi odlagališče v času uporabe celo nadzirale, Luka Koper pa naj bi odpadke tja odlagala brez vodnogospodarskega dovoljenja in kljub odločbi o prepovedi izpustov vod v Škocjanski zatok. Nakar je Luka Koper odlagališče lepo zaprla in so vsi skupaj pozabili nanj.

Do včeraj, ko so na odlagališče naleteli pri gradnji ankaranske vpadnice.

Ni mi jasno. Kako lahko neka inšpekcijska služba (konkretno v tem primeru inšpektorat za okolje in prostor) izda odlok o prepovedi, pa potem ne preveri, kaj se dogaja naprej? Luka Koper odlagališče enostavno zasuje in adijo. A so Luki verjeli na besedo, da so odlagališče sanirali, ali kaj? Meni se zdi, da bi po zaprtju verjetno moral kdo od pristojnih služb preveriti, ali so odpadki še vedno skriti nekje pod zemljo. Seveda to takrat nobeden ni storil in sedaj bodo vsi vpleteni spet s prstom kazali drug na drugega in se otepali odgovornosti.

Da pri nas nobeden nikoli ni nič kriv, je že itak praksa. In spet to ne bo "v naši pristojnosti", spet bodo vsi zadeve "temeljito preučevali". Ja kje ste bili pa do sedaj?

Ni mi jasno niti, kako lahko kar tako - povsem naključno pri gradnji ceste naletijo na odlagališče? In so potem povrh vsega vsi še zelo presenečeni? Saj ne gre za arheološko najdišče, ki bi bilo tam skrito že tisoče let. A nobenemu ni bilo jasno, da so tam nekje pod zemljo ti odpadki? Saj ne gre za nek majhen koš smeti. Ne morem verjeti, da občina Koper ni vedela za odpadke. Da za njih ni vedelo ministrstvo za okolje in prostor. Da živ človek do zdaj tega ni vedel. Ne ga srat. In če ne bi zdaj tam gradili ceste, bi odpadki tam ležali na veke vekov?

Potem se lahko samo vprašamo, koliko podobnih odlagališč še leži nekje skritih, da jih nekdo "odkrije"? In koliko je še vseh ostalih svinjarij, ki se dogajajo, pa nihče pristojen ničesar ne ukrene? Le občasno se sliši glas kakšnega aktivista, ki mu pristojne službe zaprejo usta, če je preveč glasen.

Očitno tudi pri nas dela smetarska mafija, le da se skriva pod drugačnim imenom.

Povezane objave:



Ni komentarjev:

Objavite komentar