četrtek, 2. april 2009

"Udomačene" zveri

Stari ljudje so že od nekdaj vedeli povedati, da psu ni nikoli za verjeti. Danes bi njihov rek lahko samo še razširili na druge vrste in ne le na psa. Danes pač ni več čisto nič nenavadnega, če ima kdo doma za hišnega ljubljenčka kakšno svinjo, podgano, kačo ali kameleona. Seveda je vsak ponosen lastnik še tako nenavadnega - včasih tudi precej nevarnega "udomačenega" prijatelja (da si lahko lastnik prijatelja je malce skregano z razumom, saj si prijatelja ne moreš lastiti) prepričan, da ve vse o njem in mu lahko zaupa. Kar v praksi mnogokrat pripelje do bolj ali manj bolečih (včasih tudi tragičnih) napadov "prijateljev" na svojega lastnika.

Lastnica štirih gepardov, jaguarja, leva,... (Foto: The Sun)

Predvčerajšnjim je tako nemškega strokovnjaka za plazilce Jürgena Hergerta ugriznila njegova lastna kača

Še ne tako dolgo nazaj je "povsem udomačen" šimpanz težko poškodoval prijateljico (človeško) svoje lastnice. Povsem udomačen v tem primeru pomeni, da se je obnašal kot človek, znal se je obleči, okopati, uporabljal je stranišče, jedel je za mizo, občasno srknil kozarec vina in si znal umiti zobe.

Ker ljudje očitno nočejo doumeti, da za človeka prijetno okolje ni nujno prijetno tudi za živali, se bodo taki napadi dogajali tudi v prihodnje. Še posebej, ker si ljudje danes lastimo vse mogoče oksotične živali, ki pa so v bistvu še vedno zveri, ki delujejo nagonsko, pa naj še tako poskušamo ukrotiti njihov nagon.

Nekateri ljudje s svojo "hrabrostjo" (bolje bi bilo reči norostjo) dobesedno izzivajo srečo. Tako lahko obiskovalci živalskega vrta (kako lepo ime za živalski zapor) blizu Buenos Airesa v Argentini poskusijo srečo z jahanjem levov ali hranjenjem medvedov. V južnoafriški republiki pa si neka gospa "lasti"štiri "udomačene" geparde, jaguarja in leva (pa verjetno še koga).

Ste že jahali konja, kamelo in slona? Bi poskusili leva? (Foto: The Sun)

Bi pustili svojega otroka k takšnemu medvedu? (Foto: The Sun)

In pri vsem tem se potem še čudimo, ko pride do kakšnega napada "udomačene" živali na svojega lastnika ali pa koga drugega. Da sem jaz kralj živali, pa me dobesedno jaha nek smejoč pajac, da se bo potem s sliko postavljal pred babami, mu direktno odgriznem smrdljivo taco, pa če sem še tako sit.

"Udomačene" živali se v vsem udobju, ki jim ga nudi lastnik, verjetno počutijo podobno, kot bi se recimo počutil človek, ki ga ugrabijo "mali zeleni" in mu nudijo vso tehniko in udobje, kar ju premorejo, ga nosijo po rokah in mislijo, da ga razumejo v dno duše. Ampak človek bi se tam vseeno počutil tuje in čisto mogoče je, da bi se mu nekega lepega dne utrgalo in bi svojemu lastniku pregriznil vrat, kot tisti beli tiger Royu ali pa mu preprosto odtrgal njegovo zeleno betico z velikimi očmi vred. Takrat šele bi začeli drugi zelenci pametovati, kako je to mogoče, saj je pa človek ja že bil čisto udomačen!

Ljudje bi preprosto morali pustiti divjim živalim živeti v njihovem naravnem okolju. Dnevna soba, cirkuški oder ali (pre)majhna kletka to žal nista in nikoli ne bosta.

Povezane objave:



Ni komentarjev:

Objavite komentar