sreda, 8. april 2009

Bravo, mama!

Že dan pred svetovnim dnevom Romov so Strojanovi poskrbeli za pljuvanje po Romih kar vsepovprek. Seveda govorim o njihovem skupinskem izpadu na sodišču, ko so kar v odmoru med obravnavo pred varnostniki, pazniki in kamerami fizično obračunali s Predragom Zogovičem. Pri tem jih je skupila tudi njegova hči, ki mu je stopila v bran. Nekateri člani družine so z vzkliki "Bravo mama!" glasno spodbujali "mamo Strojan", ki je začela napad. Zanimivo, da obravnava poteka ravno zaradi izsiljevanja in povzročitve hude telesne poškodbe zoper nekaj članov družine Strojan, kjer se slednji izrekajo za nedolžne.

Nikakor ne odobravam posploševanja, ki se po tem izpadu (spet) dogaja. Tega ne govorim kot nekdo, ki z Romi še ni imel nobenega stika. Z njimi sem obiskoval osnovno šolo, z njimi smo se igrali kot otroci, srečeval in še jih srečujem vsak dan. Navsezadnje se z nekaterimi igra tudi moj otrok in nimam s tem nobenih problemov. Seveda se med njimi najdejo tudi "Strojani", ampak "Strojane" najdete tudi med ne-Romi.

Še manj pa odobravam početje družine Strojan. Spoznati bi morali, da imajo do družbe pač neko odgovornost, na pa da se sklicujejo le na pravice in jih v veliki meri tudi izkoriščajo.

Najmanj pa odobravam neukrepanje odgovornih organov. Že v Armbrusu so Strojani najprej 10 let terorizirali vaščane. Kljub njihovim pozivom se proti storilcem ni ukrepalo, kar je seveda pripeljalo do "vstaje" vaščanov. Kako se je zadeva odvijala naprej, je znano. Vaščane je celotna Slovenija napadla, da so netolerantni primitivci. Posredoval je celo takratni, danes že pokojni predsednik Drnovšek. Strojane so preselili, vaščani Armbrusa so si končno oddahnili, kriminalna dejanja Strojanov pa se sedaj dogajajo v Ljubljani, pred nosovi tistih, ki so nekdaj iz varne oddaljenosti kričali o njihovi nedolžnosti in obsojali dejanja Armbrusovcev.

No, država je 10-letno neukrepanje v primeru Armbrusa že pozabila in sedaj se neukrepanje odgovornih organov ponavlja. Strojanovi družno napadejo tožnika, kasneje pa kar po televiziji lahko vidimo, kako prosto korakajo iz sodišča. Po drugi strani napadenega gospoda in njegovo od poškodb šepajočo hči zaradi varnosti domov pospremijo policisti!? Kot da bi bila onadva kakšna kriminalca!

Tiskovni predstavnik policije Vinko Stojnšek pa je ob tem povedal, da sta v incidentu poškodovani dve osebi (gre za Zogoviča in njegovo hčer).

In ti dve osebi morata prijaviti dejanje in podati predlog za pregon. Če to ne storita, policija ne more preiskati kaznivega dejanja.

Dodal pa je, da zadevo še preiskujejo, saj še ni znano, kakšen sodni red velja pred sodno dvorano, kjer je prišlo do incidenta. 

Policija je očitno pozabila, da sta ravno ti dve napadeni osebi že podali en predlog za pregon. In sta zdaj bili kljub temu (ali pa ravno zaradi tega) ponovno fizično napadeni, dobesedno pred očmi paznikov in redarjev! In nobeden ni kaj prida ukrepal, da bi ju zaščitil. Zakaj bi jima bilo sploh potrebno podati prijavo? V takih primerih bi policija morala ukrepati tudi brez predloga za pregon oz. bi ga morala sama podati. Incident se je zgodil na sodišču, zadeva je posneta, paznika in redarja sta vse skupaj tudi spremljala. In kaj je potem tu sploh potrebno preiskovati in zapravljati denar, ko pa je vse posneto? 

Da ne govorim, da bi bilo prav bizarno, če bi na sodišču (pred sodno dvorano oz. bolje rečeno na hodniku sodišča), ki zakon predstavlja, veljali kakšni drugačni zakoni (oz. sodni red, kot se je izrazil predstavnik policije).

Bi pa predstavnikom Romov danes, ko je ravno idealna prilika, predlagal, naj že končno tudi sami obsodijo dejanja Strojanov in jasno in glasno povedo, da obsojajo njihova kriminalna dejanja. S pasivnostjo in neobsojanjem njihovih dejanj žal pri ljudeh dajejo vtis, da jih ščitijo le zaradi njihovega porekla. Za ljudi so Strojanovi žal prepogosto le še eden izmed tipičnih predstavnikov Romov. Dejstvo pa je, da so Strojanovi v prvi meri kriminalci in šele nato Romi!

Povezane objave:



Ni komentarjev:

Objavite komentar