torek, 21. april 2009

Googleovi novi bombončki 1. del - Similar images

Google je včeraj k svoji zbirki različnih orodij za iskanje po spletu dodal še dve - Similar images in Google News Timeline. Zaenkrat obe seveda kot del svojega laboratorija.

Kaj dela orodje Similar images je verjetno jasno vsem, ki obvladajo vsaj malo angleščine. Doslej smo slike po spletu ponavadi iskali kar z navadnim Googleom (oz. smo uporabili njegovo možnost iskanja po slikah) tako, da smo vedno bolj omejevali rezultate - vedno bolj podrobno smo vpisovali iskalni pojem.

Recimo, da želimo na svoj blog dodati kakšno lepo sliko Ljubljane. Doslej smo v Google vpisali iskalni pojem "ljubljana", med rezultati pa izbrali sliko, ki je imela odlično kompozicijo in pravi motiv. Lahko pa je ta ista slika bila tehnično povsem zanič. In smo iskali naprej - sliko s podobnim (ali celo enakim) motivom, vendar tehnično boljšo. Kar pa je lahko trajalo precej časa.

Sedaj lahko s Similar Images hitro najdemo vse slike s podobnim motivom enostavno tako, da pod sliko kliknemo na povezavo "Similar images" in tako dobimo vse podobne slike. V praksi to pomeni, da je motiv isti, pogled nanj pa je lahko zelo različen.

Zanimivo je, da iskanje podobnih slik v večini primerov odreže zelo dobro. Za primer: rezultati, ki jih Google vrne  iskanja podobne slike ljubljanskemu zmaju - manjša slika na desni dejansko prikazujejo ljubljanskega zmaja (vsaj tisti na prvi strani rezultatov).

V nekaterih primerih sicer zadeva ne deluje - primer je recimo iskanje po kakšnih manjših krajih, kakršna je na primer Murska Sobota. Pri takem iskanju slike sicer najdemo, le povezave "Similar image" ne bo pod njimi.

Google je hkrati s Similar Image izdal še Google News Timeline - orodje, ki razporedi novice glede na datum objave. O tem v prihodnji objavi.

Glede iskanja podobnih slik pa v spletu obstaja (vsaj) še eno orodje - TinEye, ki pa deluje na malce drugačen način. Podati mu moramo namreč sliko, lahko jo naložimo s svojega računalnika ali pa do nje podamo povezavo, TinEye pa nam se potrudi z iskanjem povsem enake slike, le v večji ločljivosti. Zadevo lahko namestimo tudi kot dodatek za Internet Explorer ali Firefox.

Povezane objave:



Ni komentarjev:

Objavite komentar