petek, 17. april 2009

Obsojeni švedski pirati

Švedsko sodišče je danes vse štiri lastnike spletne strani The Pirate Bay obsodilo na eno leto zapora in plačilo 30 milijonov kron (okrog 2.7 milijona eurov) odškodnine, ki naj bi si jo razdelila oškodovana podjetja, med njimi Warner Bros, Sony Music Entertainment, EMI, in Columbia Pictures. 

Dejstvo je, da The Pirate Bay ne shranjuje nelegalne vsebine, ampak le povezave do njih. Med povezavami do nelegalnih vsebin so tudi take, ki so povsem legalne. Delovanje The Pirate Baya je v osnovi povsem enako navadnim spletnim iskalnikom, recimo Googlu, le da iščejo samo po povezavah do določene vsebine (večinoma res nelegalne). Nič kaj težko ni niti z Googleom najti kup nelegalnih zadev, pa zaradi tega Googla noben ne upa niti verbalno napasti, kaj šele sodno.

Tožniki ("oškodovanci") bi po vseh reglcih lahko obtožili le lastnike serverjev, kjer so nelegalne vsebine shranjene ali pa uporabnike, ki nelegalno vsebino pretakajo k sebi domov. Ker pa je obojih mnogo preveč, jih je zato seveda zelo težko ali skoraj nemogoče sodno preganjati. Poleg tega se serverji z nelegalno vsebino večinoma nahajajo v deželah, kjer se na avtorske pravice požvižgajo.

Ne glede na to, da nisem pristaš piratstva, se mi zdi ta obsodba absurdna. Po enaki logiki bi namreč lahko obsodili prodajalca orožja (ali pa recimo nožev), ker se lahko uporabita v nasprotju z zakonom. Ali pa izdelovalca nasilne računalniške igre, ki nekomu da idejo za kriminalno dejanje tudi v realnem življenju.

Sploh pa, zakaj niso obtožili izdelovalcev programov za izmenjavo datotek, kot so BitTorrent, uTorrent, Azureus in ostali? Brez njih The Pirate Bay sploh ne bi obstajal.

Obsodba piratov je verjetno najhujši udarec po zaprtju Napsterja. Za slednjega vemo, kaj se je po obsodbi z njim dogajalo. Vendar je vmes preteklo že nekaj let in usoda The Pirate Baya skoraj zagotovo ne bo enaka. Eden od lastnikov The Pirate Bay-a je po obsodbi že povedal, da strani kljub obsodbi ne nameravajo zapreti. Sploh, ker serverji fizično niso na švedskih tleh.

V tem procesu se je spet lepo pokazalo, da pred zakonom ponavadi zmaga močnejši, torej tisti, ki ima več denarja in vpliva. Obsodba The Pirate Baya verjetno še ne pomeni tudi njegov potop in konec vseh nelegalnih prenosov. Bo pa v prihodnosti verjetno prenos otežen, saj se že pojavljajo težnje po filtriranju prenosa in kaznovanju uporabnikov, v kar (predvsem) filmska industrija sili internetne ponudnike. Spomnimo se samo predlaganega zakona v Franciji!

Povezane objave:



3 komentarji:

Janez Mikec pravi ...

S takimi prijemi dvomim, da bodo zmanjšali gusarstvo, prej obratno :)

dr. Onyx pravi ...

To je samo še en dokaz več, da industrija zabave nima pojma, kako se spopasti s tem problemom. Meni to sodi nekako v isto kategorijo, kot reklame proti piratstvu, na povsem legalno kupljenih DVD filmih. Saj se počutiš kot zločinec, pa čeprav plačaš za film 10 € ali še več, tistemu, ki pa prenese zadevo iz torrenta na divxu, pa so vse te grožnje prihranjene.

Je pa zanimiva izjava (po spominu) šefa spletnega servisa za distribucijo računalniških iger Steam, da so torrenti tako popularni med drugim tudi zato, ker delujejo zanesljivo in je ponudba velika (jaz bi pa dodal še to, da je tam vse zastonj). :)

En Kovač pravi ...

@Janez Mikec:
Se strinjam. Verjetno bo precej uporabnikov še dodatno podprlo The Pirate Bay ravno zaradi obsodbe.

@dr. Onyx:
Zabavna industrija se žal noče sprijazniti, da so njihove storitve in produkti daleč predragi in (žal) po vsebini vedno manj kvalitetni (efekti so pa druga pesem, tam se mi zdi da že pretiravajo).

Zanimivo je tudi, da do določene mere dopuščajo piratom brezplačno razpečevanje (isto je delala software-ska industrija pred leti), ko pa je raja povsem odvisna od njihovih produktov, pa udarijo po njih in pirate eliminirajo iz "distribucije". Zdaj se podobna zadeva odvija na Kitajskem, kjer je bil Google primoran popustiti in uporabnikom tako ponuja tudi povsem brezplačno glasbo. Čez par let stavim levo jajce, da bodo tudi Kitajci plačevali za glasbo, tako kot mi (pa čeprav bo cena takrat morala biti krepko nižja od današnje).

Tisto sranje na originalnih DVD-jih pa je itak prvovrstno sranje. MENE, ki kupim originalni DVD jebejo s tistim napisom (ki ga niti preskočiti ne moreš) in nekaj risank za ta malo sem si samo zaradi tega prekopiral brez tega sranja. V prihodnje pa bom raje zadevo potegnil z interneta in naj se lepo jebejo.

Objavite komentar