petek, 13. marec 2009

Ali so novinarji in politiki prvorazredni debili?

Ker nekako nisem mogel verjeti, da bi g. Türk izjavil, da so poboji drugorazredna tema, sem želel videti celoten intervju z njim. In tu ga imate, pa se sami prepričajte, kaj točno je povedal predsednik:

Novinar: Prvo, pa najbolj aktualno vprašanje, gospod predsednik, ali si boste odšli ogledati oziroma se pokloniti žrtvam v Hudi jami? Danes so padle težke obtožbe, se pravi, da se državni vrh še ni nekako opredelil do tega in obsodil teh dejanj kot zločinska? Predsednik dr. Danilo Türk: Danes sem tu v Trbovljah zaradi pravic žensk, zaradi enakopravnosti žensk. To je izredno pomembna prvorazredna tema v Sloveniji, tudi politična tema in danes ne nameravam dajati nobenih izjav o nobeni drugi temi. Novinar: Ampak obtožbe so zelo hude, predvsem to, da se politični vrh sploh ne odziva na razkritje takšnih zločinov. Predsednik dr. Danilo Türk: Našel bom čas, ko bom odgovoril tudi na to, ampak rad bi ponovil, danes sem tu zaradi prvorazredne teme in o drugorazrednih temah ne bom govoril. Novinar: Se pravi, so povojni poboji drugorazredna tema? Predsednik dr. Danilo Türk: Politične manipulacije okrog tega so.

Pa še video za največje skeptike:

Če kaj razumem, je Türk nedvoumno pojasnil, da so "politične manipulacije okrog pobojev drugorazredna tema" in ne "poboji so drugorazredna tema", kot želijo sedaj mnogi prikazati. Med obema izjavama pa je ogromna razlika. Beseda "drugorazredna" je sicer nerodno izbrana, pomen izjave pa je daleč od tega, kot želijo prikazati. Mogoče pa je Türk namerno izbral takšno besedo, ker ga je novinarka vlekla za jezik in si ni dala dopovedati, da je tam zaradi 8. marca.

In zdaj nekateri serjejo po predsedniku zaradi tega, ker niso sposobni razumevanja petih stavkov? Saj razumevanja besedila naj bi nas naučili že v osnovni šoli, ampak nekateri so jo očitno prešpricali.

Podobno se je zgodilo Lahovniku, ko je v Trenjih izjavil prispodobo o živem mrliču in so ga delavci razumeli, kot da je tako imenoval njih.

Seveda, če pri povzemanju intervjuja izpustiš tisti zadnji (zgoraj zapisan povdarjeno) del, je vsebina izjave precej drugačna. Ampak tole je potem že napačno povzemanje. Namerno ali ne.

Povezane objave:



2 komentarja:

ddddd pravi ...

Meni se pa zdi, da se je s tistimi političnimi manipulacijo samo vlekel ven, ko je ugotovil, da njegov odgovor ni bil ravno moder. In ali mu je bilo res tako težko povedati, da obsoja povojne poboje?

In novinar ga je vprašal za izjavo, ali se bo šel poklonit žrtvam in da se držani vrh še ni opredelil do tega, ne kaj meni o političnih manipulacijah glede pobojev.

En Kovač pravi ...

Ja, ampak povedal je tudi, da bo o tem kaj več povedal kdaj drugič.

Seveda odgovor ni bil moder, moti pa me, da so v začetku prav vsi povzeli samo tisti prvi del, šele kasneje so nam povedali celotno izjavo.

Objavite komentar