sreda, 4. marec 2009

So zdravniki bogovi?

"Če mi naredimo napako, nekdo umre!", kričijo zdravstveni delavci med opravičevanjem visokih plač nekaterih svojih kolegov. Ravno včeraj sem med čakanjem na Dr. Housa (ki ga mimogrede potem niti ni bilo na sporedu) od gosta Piramide - imena mu ne vem - spet mimogrede slišal omenjeni "argument". Z njim vedno zelo na hitro potlačijo v drek vse ostale poklice, kjer "zaradi morebitne napake noben ne bo umrl". 

Pa bom res umrl, če mi bo ta zadnja medicinska sestra na zdravniški hierarhični lestvici narobe zavila povoj na rano?

Ali bom umrl, če mi bo splošni zdravnik dal diagnozo "prehlad", v resnici pa bom imel gripo?

Bom umrl, če mi narobe prišijejo odgriznjen uhelj?

Ne. Ne bom! Sicer bo (vsaj ta zadnji primer) precej neroden, umrl pa zaradi tega ne bom. Seveda v njihovi stroki obstajajo primeri, ko zaradi napake kdo res umre. Hja, celo zgoraj omenjenemu dr. Housu se je zgodilo.

Še nedolgo nazaj bi se za nesrečnega Nemca vožnja skozi šentviški predor prav lahko končala tragično. Ali se zato vsi gradbinci derejo, da zaradi njihove napake nekdo umre? Tudi za kakšnega brivca, ki bi se "hvalil", da zaradi njegove napake nekdo umre, še nikoli nisem slišal. Pa si lahko njegovo napako vsak brez problema predstavlja. Šoferji, sploh kakšnega avtobusa pa ob napaki lahko pokopljejo kar več duš hkrati. Pa tudi oni ne tulijo, da "zaradi njihove napake nekdo umre". Zaradi nas računalničarjev, ki lahko po pomoti sprožimo kakšno jedrsko konico, lahko umre cel svet z vsemi zdravniki vred!

Že zato bi bilo do vseh ostalih uvidevno, če bi zdravstveni delavci enkrat za vselej prenehali s takšnim debilnim argumentom! Sploh pa zaradi dejstva, ker še noben zdravnik ni odgovarjal, še manj bil kriv, ko se je taka napaka res zgodila. Naj se že enkrat izjasnijo - ali so nezmotljivi, ali pa zaradi njihovih napak ljudje res umiramo. Oboje hkrati pa nekako ne gre skupaj!

Povezane objave:



7 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Taki (dohtarski) argumenti za višanje plač so res za lase privlečeni in temeljijo na nezdravi ideji, da je zdravstveni ceh večvreden od drugih. Zdi se mi, da premnogi zdravstveni delavci dandanes vse bolj pozabljajo, zakaj opravljajo svoj poklic oz., kaj je poglavitna naloga njihovega poklica.

Anonimni pravi ...

En Kovač... tvoj zapis je naiven. Če boš šel k splošnemu zdravniku, kadar imaš prehlad ali gripo, od njegovega ravnanja res ni odvisno tvoje življenje.

Vendar pa boš morda nekoč obiskal tega istega splošnega zdravnika, bog ne daj, zaradi na videz male težavice, za katero se bo skrival rak. Bo tvoj zdravnik to prepoznal in te hitro poslal na zdravljenje, ali pa te bo "pacal" nekaj mesecev? Od tega je odvisno, ali boš živel še nekaj deset let ali le še nekaj mesecev.

Kakšna je odgovornost splošnega zdravnika za diagnostiko, če ima 7,5 minut časa za pregled pacienta? Kdo bo lahko presodil, če je naredil diagnozo pravočasno ali bi jo morda lahko prej? Z očmi inženirja bi moral vsak človek vsako leto na polni pregled, z vsemi testi, slikami, ultrazvoki vred... ampak toliko denarja za presajalno diagnostiko nismo pripravljeni namenjati.

Če boš kdaj v takšni situaciji, kakšnega zdravnika bi rad imel? Kompetentnega, pametnega, sposobnega.

Poglej današnjo mladino. Za katere poklice se danes odločajo najbolj kompententni, pametni, sposobni?

Denar seveda ni vse... ampak je pa en indikator, koliko družba ceni posamezen poklic. Pri nas je problem, ker zdravniški poklic ni na trgu (kot so na trgu odvetniki, ekonomisti, računalničarji...). Tam kjer je na trgu, je zdravniški poklic najbolj plačan, pa če ti je to všeč ali ne.

Fino bi bilo, če bi mediji poleg izjemnih top-plač prikazali tudi povprečno zdravniško plačo. Tako kot vsi, ki delamo v gospodarstvu, nimamo takšne plače kot direktor Petrola, tako tudi večina zdravnikov niti slučajno nima primerljivih plač z njihovimi top šefi.

Anonimni pravi ...

Tudi jaz sem gledal to Piramido in ob istem stavku sem skoraj mislil klicati na RTV, da naj tega zdravnika malo vprašajo po zdravju, ker govori neumnosti. Samo pozneje se je izkazalo, da je šlo izgleda za medicinski sestro (brata), čeprav izjava je kljub temu popolna neumnost. Če delaš z ljudmi, potem ti pa pripada sanjska plača in skoraj da ne zahtvajo, da jih nosimo po rokah in častimo po božje.

Kakšen vrhunski idiotizem in čedalje bolj sem prepričan, da se kot kaže pri nas na medicino vpisujejo res popolni idioti, ki vidijo samo denar. To pa je zaskrbljujoče!

Ob taki logiki, koliko, po mnenju zdravnikov, bi morali imeti plačo operaterji v NEK Krško. Milijon, dva, tri, pet na mesec? Če oni naredijo usodno napako in se nam pripeti Černobil, gremo rakom žvižgat ne po eden, kot v primeru medicinske napake, ampak v tisočih.

Kakšni bedaki. Ne morem verjeti.

En Kovač pravi ...

@Anonimni
Iz mojega zapisa bi lahko ugotovil, da ne trdim, da nekateri zdravniki niso odgovorni za življenja. Prej nasprotno. In take bi morali tudi pošteno plačati - v nekem sorazmerju z ostalimi plačami pri nas. Naj se ne primerjajo vedno s plačami v tujini (potemtakem bi tudi en navaden delavec "moral" zaslužiti vsaj 1000 EUR neto, pa jih nikjer pri nas ne).

Moti me pa, da se na ramenih te elite med zdravniki želi šlepati cel zdravstveni ceh! In ne vem kolikokrat so že želeli prikazati, da je prav vsaka napaka vsakega izmed njih vedno za nekoga usodna. Kar pa vemo, da niti približno ni res!

En Kovač pravi ...

@dr. Onyx
Mene je ravno to, daje izjavo izustil medicinski brat, najbolj segrelo. Ajd, da nek vrhunski kirurg kaj takega izjavi, mi je še nekak razumljivo. Ta gospodič pa je še celo dodal, "da bi moralo biti zdravstveno osebje plačano več od enako izobraženih oseb v drugih strokah". Zakaj? Ker ljudje umiramo ob njihovih napakah?
Če bi res ob vsaki njihovi napaki nekdo umrl, nas verjetno ne bi niti bilo več!

Anonimni pravi ...

Za ves njihov 'božji sijaj' je za služen njihov velik borec SS dr. Koštrun!

Nekateri med njimi (kot v vseh drugih cehih) so v redu in zaslužijo priznanje, večina je pa navadna arogantna in neprijazna golazen, ki ne zasluži naziva dr..
Le z visokim donosom ga izkoriščajo.

Dajmo jim že enkrat lekcijo, ki jo zaslužijo!

En Kovač pravi ...

@Anonimni
Se strinjam. Ti arogantneži na žalost mečejo slabo luč na celoten ceh.

Objavite komentar