nedelja, 15. marec 2009

Boljše en Tito kot 1000 tajkunov

Vsake toliko časa nas nekdo začne strašit z nekdanjim režimom in ob tem seveda ne more brez omembe Josipa Broza Tita. 

Ravno te dni od nekaterih spet poslušamo: "Ubil je milijone ljudi! Svoje nasprotnike je žive požrl! Celo medveda je ustrelil, prasec! Hvalabogu, da je crknil! Zapustil je uničeno državo! Uničimo Titove spomenike! Preimenujmo Titove ulice!".

Po drugi strani nam ti isti želijo prodati svojo realnost: "Slovenija bi lahko bila druga Švica! Danes živimo mnogo bolje, kot nekoč! BDP je danes mnogo višji, kot v Titovih časih! Komunizem je največja zabloda človeštva!"

Če uporabim predsednikove besede, so v tej objavi poboji drugorazredna tema. Tokrat bi rad vsem pametnjakovičem povedal le: "Dajte se enkrat za vselej sprijazniti, da je v Titovih časih velika večina živela boljše, kot danes." Samo starejše malo povprašajte. Vsi smo imeli stanovanja, vsi službe, vsak je lahko nadaljeval šolanje, na dopust smo hodili na Hrvaško, ravno tako kot zdaj (če si dopust danes sploh še lahko privoščimo).

Danes pa postanem malce besen, če pomislim, na kakšen način si je najvišji sloj svoje bogastvo prislužil (obstajajo sicer zelo redke izjeme). Bogastvo je pridobljeno zelo na hitro v času tranzicije (= po Titovi smrti) z raznimi malverzacijami. In ravno ta najvišji sloj danes najbolj pljuva po Titu. Kot da bi bili jezni, da že v njegovih časih niso mogli toliko nakrasti!

Srednjemu in nižjemu sloju prebivalstva (mimogrede, tega nekdaj niti ni bilo) pa se kar kolca po starih časih, medtem ko išče cenejše mleko in kruh po oglasih, ki jim jih na dom pošiljajo oni iz prejšnjega odstavka.

Kolca se nam tudi po nekdanjem šolstvu. A se kateri od kritikov nekdanjega "gnilega" sistema spomni štipendij? Dobesedno vsi smo jih nekdaj imeli. Če nismo uspeli pridobiti kadrovske, pa socialno. Čeprav včasih niso v celoti zadostovale za pokritje šolanja, pa so vendar pokrile velik del stroškov in marsikomu omogočile šolanje. In kje so štipendije danes? Danes so študenti prisiljeni ob študiju še delati, zraven tega pa morajo imeti starši precej visoke plače, da lahko breme študija sploh zmorejo.

Zdravstveni sistem pa je bil nekdaj itak svetlobna leta pred današnjim stanjem. Danes si velik del prebivalstva sploh ne more več privoščiti ene vsrane plombe, kaj šele kakšen zob (samo doplačilo izdelave zoba stane od 85 EUR naprej, če že uspeš nekako priti na vrsto pri "javnem" zobozdravniku). Čakalne dobe tudi za nujne operacije se merijo v letih! In za eno navadno kremo odšteješ dvajsetino svojega mesečnega prihodka, medtem ko so bila nekdaj zdravila zastonj! Na bolniško si večina delavcev itak niti ne upa, saj ga mogoče ob vrnitvi v službi več ne bodo potrebovali ali si bo vsaj prislužil črno piko in bo odpuščen ob prvi priliki! 

Seveda vse ni bilo rožnato, ampak če vse lepo seštejem, lahko mirne vesti rečem: "Boljše en Tito, kot 1000 tajkunov!"

Za konec pa še en film.

Povezane objave:



10 komentarjev:

ddddd pravi ...

Odvisno koliko so ti tajkuni nakradli, ampak teh prevzemov sploh ne bi moralo biti, če ne bi bilo komunizma

ja živeli so boljše, če niso končali v kakšni jami ali rovu. Boljše so živeli tisi, ki niso razmišljali s svojo glavo ali pa so se podredili.

In ali ni slabo, da ste vsi imeli štipendije? Štipendijo mora dobiti tisti, ki si jo zasluži. In šoliski sistem je bil namenjen pranju možganov, s tega vidika je bil mogoče najboljši.

In stanovanja in službe so imeli tisti ki so bili pravi, drugi pa so imeli jame in zapore in prisilno delo, res je očitno so vsi imeli vse.

In komunizem je dejansko ena največjih zablod človeštva, komunizem je bil zgolj iluzija, ni bil resničen.

Anonimni pravi ...

vprašanje št. 1.:
Si se kdaj vprašal, če smo takrat res živeli v takšni Indiji Koromandiji, zakaj je država propadla?

Vprašanje št. 2.: Bi bil danes pripravljen sprejeti dejstvo, da kave, limon, banan in pralnega praška ne bi mogel kupiti v bližnjem Mercatorju, ampak bi ga moral "švercati" iz Avstrije??

En Kovač pravi ...

@ddddd
Saj sem povedal, da je velika većina živela boljše, kot danes. Ne trdim, da so vsi!

Prevzemov brez komunistov najbrž res ne bi bilo, ampak to ne opravičuje tistih, ki so potem prevzeme izpeljali na sumljive načine.

A danes dobijo štipendije tisti, ki si jo zaslužijo? SE ti zdi dober šolski sistem, ki sili univerze v nižanje kriterijev, saj le tako lahko čim več študentov pride do diplome? Na podlagi števila diplom univerze namreč dobijo finančna sredstva! Seveda skozi tak izrojen sistem pride ogromno ljudi s katastrofalnim znanjem, ki v nekdanjem sistemu do diplome nikoli ne bi prišli.

@RazbOjnik
Država je propadla, ker je Titovi nasledniki več niso bili sposobni oz. je niso želeli obdržati skupaj. Preveč različnih interesov takratne elite, ki so vsi vlekli na svojo stran.

Ne vem, od kje si vzel pralni prašek, ker tega ni bilo ravno težavno dobiti doma. V sredini 80-ih pa so tudi ostale dobrine lahko kupili pri nas.
In če že moram izbirati med švercanjem kave in dvoletnim čakanjem na operacijo kolena, se vedno raje odločim za švercanje z operiranim kolenom!

ddddd pravi ...

Morda je šolski sistem tudi sedaj zanič, čeprav se mi kljub vsemo zdi malo bolši, kot je bil takrat.

Res ne opravičuje tistih ki so kradli, ampak priložnost dela tatu. In sporni menedžerski prevzemi niso tako grozni kot način na katerega so do premoženja prišli komunisti in Tito. Z umori.

In tudi, če se strinjam s tem, da je velika večina živela bolje to ne opravičuje nasilja in pobojev. Ne opravičuje razlastitev, ljudem ki so vse življenje garali za to, da so vspeli. Dobrota, ne more biti zgrajena na zločinu in tudi zato komunizem ni mogel biti dober.

En Kovač pravi ...

Tito je z umori po vojni obračunal z nasprotniki. In ne zatiskajmo si oči, ti nasprotniki so pred in med vojno tudi pobijali komuniste. Vsaj ogromna večina med njimi.

V zgodovini so se nad poraženci vedno izživljali zmagovalci, ne glede na to, kako nemoralno je tako dejanje!

Ni bil samo Tito tak. Tudi drugi zavezniki niso bili kaj boljši. Pa ne mislim s tem samo na Stalina, tudi Eisenhower ni bil boljši od Tita. O pobojih zaveznikov (sploh ameriških) se ne govori skoraj nič, se pa vsaj v zadnjem času tudi o tej temi odvija tančica in prihajajo skrivnosti na dan. Nemškim ujetnikom tako niso niti priznavali status vojnega ujetnika, ampak "Disarmed Enemy Forces". S tem so "elegantno" obšli določila Ženevske konvencije o vojnih ujetnikih. Podobno se danes dogaja ujetnikom v Guantanamu, nad katerim se zgraža cel svet.

Kar vpiši v Google "allied war crimes" in malce preberi. Tudi med slovenskimi blogerji imaš dober članek o tej temi.

Razlastitev pa seveda nič od naštetega ne opravičuje.

Anonimni pravi ...

Praf maš Prekmürec! Pri nas nikdar ni bilo ta belih, črnih in rdečih ( v bistvu so bili mađaroni in kmetje, ki si niso ničesar upali. Če pogledaš sedaj je pa kot da bi pri nas bile glavne bitke in poboji! Toliko o spravi!

Anonimni pravi ...

Absolutno je vse to res, kar napisano v članku!

In absolutno se vsebini pridružujem. Bilo je celo boljše, kot ja napisano!

Kar imam sedaj je gnilo in zasluži, da to čimprej zrušimo, tiste, ki so pa vse pokradli..pa zasluženo kaznujemo z visokimi zapornimi kaznimi in vsesplošnim odvzemom nakradenega premoženja!
Bolj dolgo kot se bo s tem odlašalo hujša in bolj krvava bo revolucija. Pa si ja menda nihče več ne upa misliti, da bo golazen kapitalistična to prepustila po mirni poti?!

Živela socialistična ureditev! Dol z suženjskim kapitalizmom!

Kitaj pravi ...

Vsi kritiki komunizma naj se raje zamislijo nad današnjim stanjem v svetu. Konec koncev je kapitalizem deloval samo zato, ker je imel za "nasprotnika" komunizem. Le 18 let je trajalo, da se je sesula ta "svetla" "demokratična" utvara.
V komunizmu nismo smeli misliti z lastno glavo, v kapitalizmu pa večina noče misliti z lastno glavo. In če smo že pri pranju možganov, je definitivno bolj učinkovit kapitalistični model "pralnega praška."

Milena Miklavčič pravi ...

mislim, da bi se jaz- ob pisanju kakršno je tvoje- po ogledu včerajšnjega filma o Angeli Vode, od sramu vdrla v tla.
Bila je "njihova", a so vseeno z njo ravnali slabše kot z izmečkom. Si potem predstavljaš, kako so ravnali s tistimi, ki so bili že apriori "sovražni elementi"?
Vodetova je nečloveško trpela v času, ko sem se rodila in ko sem doživljala lastno otroštvo.
O vsem ostalem, kar hvališ, pa samo tole:

Predstavljaj si, da nekdo vzame kredit pa da mu za povrhu še drugi z darovi obilno pomagajo, da ugodno živi. Tako je bilo z ex Jugoslavijo. šele potem, ko so se apartčiki začeli prepirati, kdo bo kredite odplačeval, je začela država pokati po šivih. Dokler tega ni bilo treba, so bili vsi ohinsploh prijatelji....

Pa še nekaj: to, da smo bili vsi enaki, je bosa, lepo te prosim! Tisti, ki so bili "zaslužni", so imeli dejansko res vse zastonj. O tem, kakšne ogromne razlike so med nami, sem spoznala šele v srednji šoli, ko je bilo v našem razredu nekaj učencev, ki so imeli za starše "vojna lica" in nekaj takih, ki so bili doma "najbolj zavedni od zavednih".
Že takrat so le-ti hodili k dohtarju skozi stranska vrata, dopustovali so na pol zastonj, med prvimi so imeli avtomobile, dobivali so kredite z drugačno obrestno mero kot ostali državljani, itd. itd.

En Kovač pravi ...

@Mica
Nikoli nisem pravil, da je bil nekdanji režim najboljši in do vseh pravičen. Angela Vode žal ni bila v veliki večini. In sam z zapisom nikakor nisem želel negirati "Angel". Sem že v enem komentarju napisal, pa bom še enkrat. Velika večina je živela boljše, nikakor pa ne vsi.

Tudi po ogledu filma pa se od sramu ne bom vdrl v tla. Taka dejanja tedanje oblasti prav tako obsojam, kot ti.

Pri večini kritikov nekdanjega sistema me moti le, da ga prikazujejo, kot absolutno slabega, kot da nič v tistem sistemu ne bi bilo dobro ali vsaj boljše, kot danes. Zato sem tudi izpostavil šolski in zdravstveni sistem, ki sta bila prav gotovo boljša od današnjega stanja. Tudi če so "zavedni in zaslužni" tedaj imeli stranska vrata, smo ostali vrata vsaj imeli. Danes pa velika večina niti ne more stopiti na prag kakšnega doktorja, ker si ga enostavno ne more privoščiti! Da živim v sistemu, kjer ljudje umirajo, ker pri javnem zdravniku ne pridejo na vrsto, pa me je sram!

Ob tem je 10x manjša Slovenija 2x bolj zakreditirana od Jugoslavije ob razpadu. Samo DARS ima čez 4 milijarde dolga (več kot polovica letnega slovenskega proračuna!), ki se bo na koncu prelil v javni dolg. A si se vprašala, kdo bo pa te kredite odplačal?

P.S. In kje sem zapisal, da smo bili vsi enaki?

Objavite komentar