četrtek, 27. november 2008

Vsak peti pretepač, vsak sedmi posiljevalec

Pretepena ženskaMimo je 25. november - Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami. V dnevih okrog tega datuma se je veliko govorilo o nasilju nad ženskami, mnogokrat se je omenjenjalo tudi nasilje nad otroci. Žalostno je, da se nasilje nad ženskami in otroci dogaja v razviti družbi, za kakršno se imamo. In prav je, da se na to opozarja.

Vendar me pa zelo moti način, s katerim nam želijo to opozoriti. Ocena "Vsaka peta pretepena, vsaka sedma posiljena" je bila mnogokrat predstavljena kot absolutno dejstvo. V resnici gre le za oceno, ki v ozadju sploh nima kakšne celovite raziskave. Taka raziskava pri nas meni namreč ni znana.

Kako je z ocenami, bom predstavil na enem bolj znanem primeru - Drakovi enačbi. Z njo želimo oceniti, koliko je zunajzemeljskih civilizacij v naši galaksiji, s katerimi bi lahko navezali stik. Enačba se glasi takole:

(vir: Wikipedia)

Pomen posameznih spremenljivk pa je tak:

  • N je število civilizacij v naši Galaksiji, s katerimi bi se domnevno mogli sporazumevati
  • R* je razmerje zvezdnih skupin v naši Galaksiji
  • fs je delež Soncu podobnih zvezd z lastnimi planeti
  • fp je delež zvezd z lastnimi planeti
  • ne je povprečno število planetov, ki omogočajo življenje v razmerju z zvezdo, ki ima planete
  • fl je delež planetov, kjer se domnevno lahko razvije življenje
  • fi je delež planetov, kjer se dejansko razvije življenje
  • fc je delež tistih civilizacij, ki bi želeli ali se bili sposobni sporazumevati
  • L je pričakovana življenjska doba take civilizacije

Podrobnosti o enačbi lahko najdete na Wikipediji - Drakova enačba. Tu pa se bomo držali le bistva primerjave te enačbe s pretepenimi ženskami.

Dejstvo je, da nekatere spremenljivke v Drakovi enačbi znamo že precej točno določiti. Veliko težavo pa nam delajo predvsem zadnje štiri. Njihove vrednosti namreč niso kaj več, kot špekulacije. In seveda lahko vsakdo uporabi takšne vrednosti, ki mu v določenem primeru najbolj ustrezajo. S tem seveda potvarja rezultat. Tako lahko z ene in iste enačbe dobimo povsem različne rezultate, od 1 (torej smo edini v galaksiji) pa do več milijonov (kar zelo ustreza raznim UFO manijakom). Vendar pa nobenega od rezultatov ne moremo jemati kot natančen podatek, ampak le kot bolj ali manj napačno oceno!

Če sedaj potegnemo analogijo s številom pretepenih žensk. Ker neka celovita raziskava ne obstaja, je ocena lahko podana le na podlagi podobne enačbe z nekaj neznankami - tistih matematične narave, ne takih ki jih bežno srečamo na cesti :). Recimo take:

N = R x fp x fj

Pomen posameznih spremenljivk pa je:

  • N je število vseh prijav pretepenih žensk
  • R je število vseh žensk
  • fp je delež pretepenih žensk (nevladne organizacije pravijo "vsaka peta", torej 20% oz 0.2)
  • fj pa je delež vseh pretepenih žensk, za katere so bile podane prijave

Nas zanima delež pretepenih žensk in če zadevo malce obrnemo, pridemo do tega:

fp = N / (R x fj)

Edina povsem znana stvar v tej enačbi je število vseh žensk. Število vseh prijav bi bilo tudi možno dobiti od vseh pristojnih institucij. Težava je le, da bi nekako morali izluščiti samo prijave o pretepih ter izločiti večkratne prijave. Oba deleža, ki nastopata v enačbi, pa sta velika neznanka. V glavnem ena enačba, preveč neznank.

Glede na to, da je ocena števila pretepenih žensk prišla ravno od nevladnih organizacij, ki delujejo na področju preprečevanja in odpravljanja posledic nasilja nad ženskami, sem prepričan, da so objavili najvišjo možno oceno, ki je precej višja od uradne. Na internetu obstaja recimo raziskava o nasilju nad starejšimi osebami Urada za enake možnosti (in ne samo ženskami, kot piše na njihovi strani), v katerem so sodelovali centri za socialno delo, patronažne službe in društva upokojencev. V izsledkih te raziskave je nedvoumno ugotovljeno, da je nasilja nad starejšimi ženskami več kot nad starejšimi moškimi. Tudi, kdo so najpogostejši povzročitelji nasilja se da videti. Koliko je tega nasilja na splošno med vsemi ženskami, pa iz raziskave ni mogoče izluščiti! Poleg tega, da so v raziskavi zajete le starejše osebe (ki pripadajo t.i. ranljivim družbenim skupinam, kjer naj bi nasilja bilo celo več) , je v veliko primerih več kot polovica vseh odgovorov na posamezno vprašanje enostavno "Ne vem" ali "Ni odgovora".

Tudi statistika števila klicev na SOS telefon Društva SOS ne potrjuje ocene nevladnih organizacij. Za leto 2008 je po njej v povprečju okrog 15 klicev dnevno, do konca leta jih bo torej okrog 5500. Glede na število vseh žensk in otrok, ki jih je nekje okrog 1.1 milijona (podatki iz SURS, glej spodaj), je torej klicalo "le" 0.5% vseh žensk in otrok in še to ob nerealni pretpostavki, da nobeden ni klical večkrat! Če so čisto vsi klicali zaradi pretepenosti, je to še vseeno 40-krat manj od "vsake pete"!

Nevladne organizacije trdijo, da je nasilje v domačem okolju prikrito. Se strinjam, če govorimo o nasilju na splošno. Fizično nasilje pa je težje prikriti. Realnost je taka, da večina podatkov o nasilju najbrž res ni prijavljenih pristojnim organizacijam, okolica pretepene ženske pa največkrat ve, da le-ta ni "padla po stopnicah" ali se "zaletela v vrata", tudi če ženska sama ne govori o tem (in ponavadi tega res nobena ne razglaša). Sploh v stanovanjskem bloku pretepa ni mogoče prikriti. Sosedje lahko zelo dobro slišijo morebiten pretep (vprašanje pa je, zakaj se ne vmešavajo oz. ga vsaj ne poskušajo preprečiti). Glede na "vsako peto" bi torej v našem bloku (34 stanovanj, 50 žensk) moralo biti 10 pretepenih. Ni šans! Da ne bo kdo rekel, da je naš blok izjema - nevladne organizacije dostikrat tudi poudarjajo, da količina nasilja naj ne bi bila odvisna od okolja, socialnega položaja,...

Nikakor nočem povedati, da nasilja nad ženskami ni. Na žalost. "Vsaka peta" pa se mi zdi zelo pretirana ocena.

Po podatkih SURS - Statistične uprave RS za leto 2006 naj bi bilo žensk nekaj čez milijon, otrok do 14-ega leta pa je 14%. Ker je polovica otrok ženskega spola in so torej hkrati tudi v tistem milijonu žensk, vzemimo 7% in vse skupaj zaokrožimo navzgor na 1.1 milijona.

Povezane objave:



Ni komentarjev:

Objavite komentar