sreda, 29. julij 2009

Zavajujoče cene goriv v Avstriji po podatkih AMZS in RTV Slovenija

Pred 10 in še več leti so imeli avstrijci najvišje cene goriva v Evropi. Še lani so na avstrijskem portalu Auto-motor.at svojim bralcem priporočali, naj med potjo na dopust napolnijo svoje rezervoarje v precej cenejši Sloveniji!

Danes temu žal ni več tako in ni ga tujca, ki bi tankal na zadnji črpalki na naši strani meje, kot se je to pogosto dogajalo takrat. Pravzaprav se počasi začenjamo spreobračati v bencinske turiste Slovenci. Vsaj tisti, ki živimo ob meji.

Doslej se nekako iz principa nisem ustavljal na avstrijskih črpalkah zaradi par centov nižje cene dizla. Teh par centov na liter pa se je počasi povečevalo in pred dvema tednoma je bila razlika že celih 12,1 centa. Princip je sicer princip, 12 centov pri litru pa je 6 EUR pri polnem rezervoarju! In tako sem dva tedna nazaj princip nekam poslal in prvič napolnil rezervoar v Avstriji. Če se že enkrat tedensko vozim po Avstriji, se lahko še spotoma ustavim na njihovi črpalki.

Bil sem ravno na poti k staršem. Ne spomnim se sicer, kako sva z očetom prišla na pogovor o gorivu, sem mu pa mimogrede omenil, da sem ravno pred 5 minutami tankal v Avstriji in tudi njemu priporočil, naj raje tanka tam. Pa mi odgovori, da se za ta cent ne splača?!?!

Šele z računom sem mu dokazal, da dizel v Avstriji stane 0,929 EUR na liter (pri nas je takrat stal 1,05 EUR). On pa meni na svojem "internetu" (beri teletekstu), da je bencin celo 2 centa dražji v Avstriji (pri nas 1,10 EUR, v Avstriji 1,12 EUR)!

In potem s kotičkom očesa opazim, da naj bi bila cena dizla v Avstriji 1,02 EUR!?!? Opa, v tem je torej fora! Teletekst očitno malce zavaja, čeprav se hvalijo, da so bili podatki osveženi isti dan. In če ceno avstrijskega dizla navijejo skoraj za cel euro, ni vrag, da ne delajo isto tudi pri bencinu.

Vir napačnih (zavajaočih) podatkov pa je AMZS s svojimi podatki na strani Cene goriv po Evropi. AMZS bi rad vprašal, kateri avtoklub iz Avstrije jim je posredoval take podatke (objavljeno je namreč, da podatke pridobijo "iz strani tujih partnerskih avtoklubov in se pogosteje pojavljajo na bencinskih črpalkah")? Vem, da cene goriv v Avstriji niso enotne in se od črpalke do črpalke spreminjajo, ampak zakaj za vraga izmed vseh cen objavijo ravno najvišjo? Nemški ADAC namreč nima nobenih problemov z avstrijskimi nizkimi cenami goriva in na svoji spletni strani objavi kar različne cene goriv po črpalkah v Avstriji (če povezava ne dela, kliknite Download PDF na strani ADAC - Tanken im Ausland).

Še bolj zanimivo pa je, da RTV Slovenija potem veselo povzame AMZS-jeve cene, recimo na svojem multimedijskem portalu ali že omenjenem teletekstu - stran 175.

Vmes so se cene dizla pri nas sicer pocenile in čeprav Ministrstvo za finance veselo sporoča, da so cene še vedno nižje, kot pred enim letom, lastnike avtomobilov to očitno prav nič ne tolaži. Tako kot Ministrstvo za finance (ko jim primerjava pač ustreza), se tudi posamezniki namreč radi primerjamo s tujino, v tujini pa je gorivo še vedno občutno cenejše. In dokler bo tako, bom pozabil na princip.

Povezane objave:



4 komentarji:

Aljoša pravi ...

Ja normalno, da zavajajo, ker je že tako zelo padla prodaja derivatov (predvsem dizla). Oz. se izgovarjajo s tem, da so na nekaterih bencinskih cene tudi višje kot pri nas. Kar je sicer res - ob avtocestah je marsikje dražje, v vaseh pa je precej ceneje (najceneje je ponavadi na avstrijski strani prehoda Radelj in v Deutschlandsbergu). Mimogrede - tudi Hrvati so nekoč množično tankali pri nas, sedaj je bencin 10 in več centov cenejši pri njih! Se splača? Če si doma ob meji se vsekakor splača.

Anonimni pravi ...

Fak Slovenija!

Zmrda pravi ...

Dva dni nazaj sem ugotovil isto, še sliko imam za dokaz kako tankam dizl po 0,942, lahko jo vidiš na mojem blogu...

En Kovač pravi ...

@Aljoša
Prodaja dizla v Sloveniji je zelo padla predvsem zaradi naših navitih cen, ni vze recesija kriva. Ves tranzit se zdaj vleče čez Slovenijo, ne da bi natankal en sam liter. Posledično je seveda precej manj zbranih trošarin. Le naša vlada ne uspe videt, da bi z nižjo ceno, kot jo imajo v tujini zbrala več trošarin na račun večje prodaje.

Bom pa pač tankal v tujini. Delam v Lendavi, do prve madžarske črpalke kakšna dva km, do prve hrvaške pa kakšnih pet. Poleg tega pa se tedensko vozim še skozi Avstrijo :)


@Zmrda
jaz mam doslej tri račune, dva za dizel (po 0,929 in 0,935 EUR za liter) in enega za bencin 1,05 za liter

Objavite komentar