nedelja, 3. maj 2009

Življenje brez Googla

Kaj bi se zgodilo, če bi Google ukinil kakšno svojo precej uporabljano storitev, kot je Blogger (mimogrede - tudi stran, ki jo ravno berete, je objavljena na Bloggerju), Picasa Web Albums, Docs, Bookmarks ali na primer Gmail? Na vseh omenjenih storitvah imamo uporabniki shranjenih nešteto podatkov, fotografij in dokumentov, na njih smo objavili na tone objav. Nekatere storitve uporabljamo tudi v poslovne namene.

Res je, da je Google ta čas v dovolj dobri kondiciji in trenutno nič ne kaže, da bi nameraval katero od svojih bolj uporabljanih storitev ukiniti. Ampak, ali nam lahko kdo 100% jamči, da se to tudi v prihodnosti ne more zgoditi?

Pravijo, da noben imperij ni večen in da vsak enkrat propade. V računalništvu, kjer vse poteka bliskovito, še toliko prej. Že kar nekaj podjetij je bilo, ki so obvladovala splet (ali pa vsaj kakšen njegov del), pa se jih danes niti spominjamo ne več. Samo pomislite na nekatere iskalnike, recimo Altavista, NorthernLight, Yahoo in ne nazadnje tudi slovenskega Matkurja. Ali recimo na Microsoftovo Encarto, ki jo lahko obiščete le še par mescev, saj Microsoft zapira njena vrata. Pa recimo na email.si, katerega uporabniki še danes preklinjajo dan, ko so odprli elektronsko pošto pri njem.

Starejši uporabniki interneta se prav gotovo spomnite storitve GeoCities, ki je uporabnikom omogočala zastonj gostovanje lastne spletne strani. (Nekaj podobnega danes ponuja Google s svojo storitvijo Google Sites.) Nekaj let nazaj, na začetku vzpona interneta je skoraj vsak, ki je kaj dal nase, imel svojo predstavitveno stran na GeoCities-u. In vsak, ki je razmišljal o svoji spletni strani, je najprej pomislil na GeoCities. Celotno storitev je za 3.5 milijarde ameriških dolarjev leta 1999 odkupil Yahoo, takrat bog in batina interneta. Z Yahoo-jem smo iskali po internetu, pri Yahoo-ju smo imeli svojo elektronsko pošto in Yahoo nam je omogočal brezplačno gostovanje spletnih strani. Vse omenjene (in še mnoge druge) storitve nam danes omogoča Google.

Ravno te dni pa je Yahoo napovedal zaprtje storitve GeoCities, kar naj bi se zgodilo nekje do konca tega leta. Spomnimo se samo, Yahoo je bil pred nekaj leti glavni na internetu. In če je (bo) Yahoo zaprl GeoCities, za katerega je še ne 10 let nazaj odštel 3.5 milijarde ameriških dolarjev, kako smo lahko povsem prepričani, da čez nekaj let ne bo konec tudi Google-ovega imperija in bo zaprl recimo Gmail? In samo upamo lahko, v kolikor bi do zaprtja res prišlo, da ga bo Google vnaprej najavil, da se bomo imeli uporabniki še čas preseliti kam drugam in naša elektronska pošta ne bo za večno izgubljena, kot se je to zgodilo uporabnikom elektronske pošte pri email.si.

Povezane objave:



4 komentarji:

Alex van der Volk pravi ...

Mah, edino kar bi pogrešal bi bil Google reader (jebiga, rač. analfabet pač, ki drugih rss readerjev sploh ne pozna, kaj šele da bi znal z njimi upravljatI), prek katerega sem prebral tudi ta zapis, kaj drugega pa niti ne. Okej, iskalnik seveda tudi, ampak takšnih je pač 99% uporabnikov interneta

ddddd pravi ...

jaz si v bistvu svet brez googla zelo težko predstavljam.

En Kovač pravi ...

Če crkne Google (mislim iskalnik) bi bilo za večino ljudi (vključno z mano) verjetno huje, kot če nas direktno zadene asteroid. Ja kako bi pa sploh še kaj našli na internetu?

@Alex van der Volk
Jaz tudi uporabljam Readerja in se niti ne oziram za kakšnim drugim programom. Mi je čisto dovolj. Ampak Readerja definitivno ne bi tako pogrešal, kot recimo Blogger, Bookmarks ali Gmail. V glavnem Reader je nadomestljiv, čeprav bi moral kar nekaj RSS virov ponovno vpisovati, vključno s tvojim :)

Ne predstavljam pa si, kaj bi bilo, če bi izgubil vse zapise z Bloggerja ali vse emaile v Gmailu, ali pa vse zaznamke, ki jih veselo zlagam v Bookmark.

Marko M pravi ...

kopije znajo biti koristna zadeva... :)
brez Googla bi tudi sam malo čudno shajal, čeprav ga uporabljam le kot iskalnik....

Objavite komentar